Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 15.01.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Mye nedbør og kraftig vind i starten av uken har gitt store fokksnøflak som fremdeles er lette å løse ut, særlig der fokksnøflak er tynne eller myke. Fokksnøen ligger på et aktivt lag med kantkorn. Fjernutløsning er mulig. Unngå utløsningsområder og utløpsområder for skred!

Skredproblemet finnes der det ligger vindpåvirket snø over nedføyket kantkorn eller nysnø. Vær oppmerksom på svakt lag av løssnø under fokksnøflak. Varierende vind har gitt flakdannelse i flere himmelretninger men sørvest til sørøstvendte heng er mest utsatt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. januar 2021

Det har kommet rundt 30-40 cm nysnø siden lørdag. Det er nå mye løssnø i skogen men den begynner synke sammen. Over tregrensen er snøen mer vindpåvirket. Rygger og utsatte formasjoner er kraftig vindpåvirket og hardpakket men i skjermede formasjoner er det fortsatt mulig å finne myk snø. Tirsdagens vind har flyttet mye snø inn i sør- og sørøstvendte leheng. Det er skiføre fra rundt 300 moh med tynn såle opp til rundt 500 moh. Det er godt med snø over 600 moh.

Kuldeperioden etter nyttår dannet utbredt kantkorn i overflaten. Snø og vind de siste dagene har dannet fokksnøflak over kantkornet. Søndagens vind dannet fokksnøflak i nord- og nordøstvendte leheng. Tirsdagens vind dannet nye fokksnøflak i østlig og sørlig sektor. Enkelte steder ligger det også nedsnødd overflaterim i snødekket.
Det er observert flere drønn i snøen, både i Sogndalsdalen og Jostedalen.

Ovenfor Hodlekve i Sogndalsdalen er det onsdag meldt om et middels stort skiløperutløst skred. Det gikk også et stort (str.3) skiløperutløst skred på Toggas østside. Skiløper kom seg ut uskadd.
I tillegg ble det observert et flertall små og middels store naturlig utløste skred.

Det er observert ny kantkorndannelse øverst i snødekket.

Fjellvær

Torsdag 14. januar 2021

Oppholdsvær. -17 °C til -8 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fredag 15. januar 2021

Oppholdsvær. -19 °C til -8 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS